Elevii care nu poartă masca de protecție în instituțiile de învățământ, conform obligației prevăzute în ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Edicației, riscă, pe lângă să se infecteze cu COVID-19, să fie și sancționați de profesori, a explicat Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.
Profesorii îi pot sancționa pe elevii care nu poartă mască la ore, prin scăderea notei la purtare, a declarat Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației,. Potrivit oficialului, există un statut al elevului care stabilește niște reguli de sancțiune.
„Din păcate sau din fericire, pentru că nu sunt adeptul sancțiunilor, nu discutăm aici de exmatriculare, dar scăderea notei la purtare este posibilă, este cea mai uzuală formă de sancțiune adresată copiilor. Problema care se pune este cât de mult îi pasă unui copil de scăderea notei la purtare”, a declarat Sorin Ion, vineri, într-un interviu pentru Digi24.
Conform ordinului comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, „elevii și perspnalil didactic/dicactic auziliar/nedidactic vor purta masca în permanență în interior; se recomandă ferm purtarea măștii de uz medical, însă dse admit măști de tip textil care să asigure acoperirea orificiilr nazale și a gurii. Sunt interzise orice alte dispozitive care înlocuiesc măștile, cu excepția vizierelor care sunt permise doar pentru cadrele didactice din învățământul special”.
În document nu sunt menționate acțini de penalizare/sancțiuni, ci doar se precizează că Ministerul Sănătătății, prin DSP/SSPMB și Ministerul Educației prin inspectoratele școlare judeene, conducerea unităților de învâțământ răspund de implemementarea acțiunilor și măsurilor din ordin și că aceste instituții și alte instituții abilitate vor desfșura acțiuni sistematice de control pentru verificarea respecării normelor de prevenire a infecției cu SARS-CoV-2.
Conform celei mai recente informări a Ministerului Educației privind situația epidemiologică din unitățile de învățământ preuniversitar, până miercuri, 29 septembrie 2021, numărul elevilor și al cadrelor didactice confirmate cu COVID-19 a crescut de aproape opt, repectiv patru ori față de începutul anului școlar (17 septembrie)
România a înregistrat în ultimele 24 de ore încă un record de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2, informează Grupul de Comunicare Strategică (GCS): 12.590 de cazuri.
Școlile vor rămâne deschise, cu prezență fizică, indiferent de rata de infectare din localitate, fiind eliminat astfel pragul de 6 la mie rată de infectare, cum este acum. Se ve lua decizia de trecere în online în funcție de apariția unor cazuri de COVID-19 în rândul elevilor sau cadrelor didactice, a decis joi seară Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), care precizează că miniștrii Educației și Sănătății vor adopta un ordin comun cu noile reguli.